De regie in handen geven van mensen,
dat is waar wij elke dag opnieuw voor gaan
Wil je nu iets veranderen aan je leven of wil je nadenken over de toekomst, dan gaan we samen aan de slag.
We doen dit altijd met de mensen die een belangrijke rol in je leven spelen, want we geloven dat mensen zelf goede ideeën hebben en ook weten wat er voor hen het beste is. We vertrekken van wat mensen zelf willen en kunnen. Regelmatig komen we samen om op een positieve manier naar oplossingen te zoeken.
Alles wat we doen komt in een ondersteuningsplan. Daar zijn we sterk in.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen is een gratis dienst voor mensen met een beperking of vermoeden van een beperking.
Waar staan we voor?
Wat is onze visie?
Als Dienst Ondersteuningsplan Oost- Vlaanderen geloven wij in de gelijkwaardigheid van mensen en de normaliteit van het anders – zijn.
We streven naar een maatschappij waar ondersteuning geworteld is in de omgeving van de cliënt, gestuurd wordt door de cliënt en diens netwerk en waarbij structuren ondergeschikt zijn aan hun belang.
Om dit mogelijk te maken is er een gedeelde verantwoordelijkheid nodig tussen de persoon zelf, zijn belangrijke anderen en de samenleving. Iedereen, van individuele burger, vereniging, school, supermarkt, arbeidsmarkt, tot overheid, heeft een rol op te nemen zodat mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dit wordt ook wel ‘vermaatschappelijking’ genoemd.
‘Vermaatschappelijking’ biedt voor ons mogelijkheden voor ondersteuning op maat. Dit creëert de kans om de krachten van jezelf, je eigen omgeving, buurtgerichte initiatieven en hulpverlening te verbinden, om je leven kwaliteitsvol uit te bouwen. ‘Vermaatschappelijking’ gaat dus niet over ‘trek uw plan’, maar over ‘we maken samen een plan’.
Hoe nemen we bij D.O.P. onze rol binnen de ‘vermaatschappelijking’ op?
- We hebben altijd een open en nieuwsgierige houding, waardoor we luisteren naar iedereen zijn wensen en dromen. Hierin gaan we samen op zoek naar de kern van wat echt belangrijk is voor de kwaliteit van leven van de centrale persoon.
- We werken steeds samen met het eigen (sociaal) netwerk. Hun perspectief is belangrijk om zo samen te zoeken naar oplossingen in en met de eigen omgeving. Dit betekent niet het ‘uitputten van het netwerk’, maar het luisteren naar en het versterken van het netwerk.
- We informeren mensen over mogelijkheden in de buurt en creëren verbinding met organisaties of initiatieven. Op die manier komen mensen samen tot een ondersteuningsplan op maat.
- In onze taal en communicatie staan we stil over hoe we spreken met en over mensen. We doen dit op een gelijkwaardige en krachtgerichte manier.
- Onze ervaringen wisselen we uit met samenwerkende organisaties in functie van bewustwording van de rol die we allemaal hebben in de maatschappij.
- We horen bezorgdheden en noden van de mensen en signaleren deze aan betrokken overheden of diensten.
Nieuws
Vacature procescoach Groot Gent & Meetjesland
Waarvoor hebben we jou nodig? 1. Om samen met collega’s onze visie uit te dragen in opdracht van het VAPH Bij Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen streven wij naar een samenleving waar inclusie en regie over het eigen leven centraal staan. Wij ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met
Charter ‘Voorbij de beperking’
Nieuws uit Eerstelijnszone Oost- en West-Meetjesland: Charter ‘Voorbij de beperking’ Het MOPB (=Meetjeslands overleg voor personen met een beperking) stelde het charter ‘Voorbij de beperking’ op. Dit charter is een uitdaging voor de lokale besturen van het Meetjesland om zich te engageren voor integrale toegankelijkheid.
Spontane sollicitatie
Heb je zin om spontaan te solliciteren? E-mail je CV en Motivatiebrief naar sollicitatie@dop-ovl.be Dienst Ondersteuningsplan OVL, Proeftuinstraat 84A, 9000 Gent